La inițiativa câtorva membri ai parohiei „Sf. Vasile Tătărași”, în data de 23 iunie, s-a organizat prima serată duhovnicească, la care s-au adunat cu bucurie și speranță, chiar în mijlocul bisericii, vreo douăzeci de persoane de toate vârstele.
Întâlnirea a început cu întrebarea unui vechi membru al grupurilor de suport și al consiliului parohial: „Cine sunt eu?”. Încercând să găsească un răspuns, și-a dat seama că adevărata întrebare este, de fapt: „Cine nu sunt eu?”. Astfel, cu ajutorul Mântuitorului și prin intermediul oamenilor, fiecare își observă propriile lipsuri. Tot acesta afirma că nu dorește să vină la biserică doar pentru a bifa încă o prezență, ci pentru a-L cunoaște mai bine pe Dumnezeu, oamenii, natura umană, limitele acestora etc.
În acest sens, părintele Iulian a propus ca aceste întâlniri să fie gândite astfel încât să ne fie tuturor de folos, să interacționăm, să ne cunoaștem, să-și spună fiecare gândurile, deoarece „venim la biserică, ne rugăm împreună, dar nu ne cunoaștem unii pe alții”. Observăm cu tristețe că oamenilor le lipsește starea de comuniune, fiindu-le frică de ceilalți, devenind individualiști, izolându-se, îmbolnăvindu-se. De mici, mulți dintre noi suntem învățați să ne ascundem, să purtăm măști, uitând cine suntem cu adevărat, ajungând să-i imităm pe ceilalți sau să trăim viețile altora. Nu găsim medicamentul care să ne ajute, înlocuindu-l cu patimi și plăceri, deși doar în comuniune există vindecare.
După aceasta, toți membrii s-au prezentat spunându-și prenumele, de cât timp cunosc această parohie sau de cât timp sunt integrați într-un grup de suport, majoritatea exprimându-și bucuria că se află în acest loc. Au participat persoane care sunt de zeci de ani membre ale parohiei (cineva a spus că această parohie îi oferă un sentiment de liniște) și altele care sunt venite de câțiva ani (unele dintre ele fiind mai demult îndepărtate de biserică din cauza patimilor, dar apropiindu-se de Dumnezeu cu ajutorul oamenilor). Unii au mai participat la astfel de serate duhovnicești, alții au venit pentru prima dată.
Prima temă care s-a propus pentru a fi discutată, a fost: „Azi – a fi în prezent”. Cum a spus părintele Iulian, omul contemporan fuge de prezent, se uită la televizor, folosește în exces telefonul, teleportându-se în afara realității. Apare un scurtcircuit în mintea omului, scoțându-l din prezent. De exemplu, unele rugăciuni par foarte lungi pentru oamenii de astăzi, pentru că au multe gânduri de care sunt invadați. Oare de ce omul este invadat de atâtea gânduri, când el își dorește să fie cu Dumnezeu? Pentru că singur s-a învățat, când dă de greu, să evadeze din prezent, găsindu-și plăcerea în gânduri, devenind dependent de ele. Un filosof spunea că omul se vindecă nu doar scăpând de gândurile rele, ci și de gândurile bune, iar altul afirma că omul când gândește, nu trăiește. Astăzi, este un adevărat act de curaj să fii cu toată ființa ta într-un singur loc. Astfel, soluția este ca fiecare dintre noi, în scopul vindecării, să ne găsim inima. Conectându-ne la propria inimă, ne conectăm la prezent, dobândim pacea interioară, liniștea lăuntrică și scăpăm de tirania propriilor gânduri.
O altă soluție pe care a propus-o un membru al întâlnirii este evitarea a ceea ce ne supără, realizând care sunt gândurile și pericolele care ne afectează mintea, degajându-ne de acestea. Omul este slab, îi imită pe ceilalți, neavând curajul să fie diferit. Astăzi, viața este solicitantă, reclamele agresează sufletul, dar omul trebuie să aibă mereu ochiul inimii deschis către Dumnezeu. Uitând de gânduri, de amăgiri, de iluzii, trebuie să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și doar așa putem trăi prezentul.
Seratele duhovnicești se vor organiza o dată la 3-4 săptămâni, iar temele ce se vor discuta vor fi despre problemele omului, despre Dumnezeu și despre relația dintre om și Dumnezeu. Astfel, s-au propus deja câteva teme viitoare: „Familia; cum să ne educăm copiii pentru lumea de astăzi?”, „Cum să ne desprindem de trecut?”, „Sexualitate și pornografie”, „Fericirea absolută” etc.
Consemnat de Ioana Sanciuc - parohia Sf. Vasile Tătărași